Leeuwarden – Randstad: anderhalf uur, Randstad – Leeuwarden: dagtocht

door

Iedere Friese ondernemer die zakendoet met ondernemers uit de Randstad weet het: de afstand van Leeuwarden naar Utrecht, Amsterdam of Rotterdam is vele malen kleiner dan andersom. Echt. Ondernemers uit die steden moeten een barre driedaagse tocht ondernemen om in Leeuwarden te komen, terwijl wij binnen anderhalf uur in hartje Amsterdam zijn.

Als ik dit merkwaardige verschijnsel voorleg aan Friese mede-ondernemers herkennen ze dit allemaal. Ook zij worden door klanten en relaties uit andere delen van het land vaak met grote ogen aangestaard als ze argeloos laten vallen dat ze uit Leeuwarden komen (Lééuwarden, niet Leeuwárden ;-)). De meest gehoorde opmerkingen zijn dan:

  • ‘Echt? Helemaal uit Leeuwarden? Jeetje, wat een eind…’ (Soms zeg ik dat ik met de trekschuit ben gekomen, en heel even zie je dan de twijfel… :-))
  • ‘Wauw, en dan ben je hier al om 10.00 uur?’ (Hier mag je een willekeurige andere tijd invullen, want als je zo’n eind gereisd hebt, dan is het al indrukwekkend dát je er bent.)
  • ‘Maar je hebt helemaal geen accent!’ (Dat is denk ik de schuld van de media: als er ergens een Fries op tv verschijnt, dan is dat altijd een totaal wereldvreemd, uit de klei getrokken type dat zó’n vreselijk accent heeft dat je er plaatsvervangende schaamte van krijgt.)

Wij komen bij jou

Maar goed, bottom line is dus dat je vanuit Leeuwarden in twee uur tijd een flink deel van het land bereikt, terwijl iedereen die niet uit een van de drie noordelijke provincies komt een binnenlandse vlucht moet nemen om Leeuwarden binnen redelijke tijd te bereiken. Gelukkig realiseren wij ons dat, en vragen we onze klanten zelden om naar ons toe te komen. Wij zijn tenslotte veel sneller bij hen.

Want dat is dan weer een beetje apart, het grootste deel van ons klantenbestand bevindt zich grofweg onder de lijn Purmerend – Lelystad – Zwolle. In Leeuwarden of de rest van Friesland hebben we niet zoveel klanten. Willen we best, maar om mysterieuze redenen dienen meer klanten uit andere delen van het land zich bij ons aan.

En met alle technische mogelijkheden zijn er genoeg manieren om gemakkelijk contact te onderhouden, dus afstand is steeds minder het probleem. Maar mocht je nou nieuwsgierig zijn geworden en zelf willen ervaren hoe heftig de tocht naar Leeuwarden is: je bent welkom bij ons. We zullen zorgen voor koffie, thee en wat lekkers, zodat je kunt bijkomen van je lange reis. Als je wilt, maken we een voedselpakket voor de terugweg en komen we volgende keer gewoon bij jou. Maar echt, het is leuk in het hoge noorden! En we hebben ook geen files, dus dat scheelt weer reistijd.

Ontrafel het mysterie

Heb jij het mysterie van de veranderende reistijd ontrafeld? Dan horen we graag van je hoe het kan dat de afstand Leeuwarden – Randstad zoveel korter is dan andersom.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This